Cartografie

- Pak de geografische manier eens met zeeslag aan. Leerlingen spelen per twee, elke leerling is bezig. Ze corrigeren elkaar en je hebt tijd om even stil te staan bij de zwakkeren. (met dank aan Hans Maricou)

- Een referentiekaart maken met de leerlingen, kan ook aan de hand van deze puzzel. Printen, plastificiëren, knippen en aan de slag. (met dank aan Hans Maricou)

Draagkracht

- Je leerlingen denken bij deze opdracht op een concrete manier na over duurzaamheid. Ze koken een maaltijd en bekijken alle aspecten van duurzaamheid. (met dank aan Yannick Claerman)

Toerisme

- Dit is de les van het jaar (1e graad) van het jaar 2011. Aan de hand van de topografie en Google Earth gaan de leerlingen op zoek naar plaatsen met een groot lawinegevaar. (met dank aan Evert De Vos)

Croquis

- Enkele jaren geleden probeerden we de techniek van de croquis (schetskaart) uit in de lessen AA. We haalden inspiratie uit Nederland, Frankrijk en deelden eigen voorbeelden van opdrachten.  De moeite waard om verder op te googelen! Ondertussen ook al met succes gebruikt in 1e jaar: de weg van thuis naar school; variaties in klimaat in Europa. 4e jaar: waterproblematiek rond de Nijl.