De poolgebieden: kanaries en versterkers van global change

Geen topic zo relevant vandaag als het veranderende klimaat, met zijn verstrekkende gevolgen voor biodiversiteit, mens en maatschappij. Het klimaat is onlosmakelijk verbonden met de dynamiek van de oceanen, en de daarbij horende fysische en chemische processen en concepten. Tegelijk zorgt de klimaatverandering voor een ongeziene biogeografische en ecologische disruptie zowel op het land als in de oceaan.

In deze workshop raken we de complexiteit van het klimaatsysteem aan, vanuit een, letterlijk en figuurlijk, uitzonderlijk perspectief: de poolgebieden. Waarom is de klimaatverandering in het noordpoolgebied zoveel sterker dan in de rest van de wereld, en is dit ook zo in Antarctica? Wat verbindt de poolgebieden en wat maakt dat ze toch zo van elkaar verschillen, niet alleen fysisch maar ook, en vooral, socio-economisch en geopolitiek?

We behandelen in dit seminarie een breed scala aan concepten, van kaartprojecties tot oceaanstromingen, glaciologie, geomorfologie, sociale geografie en geopolitiek, en gebruiken hierbij twee grote 3D-puzzels van respectievelijk de Noord- en de Zuidpool.

Gastspreker: Mieke Sterken (International Polar Foundation)

Doelgroepen: 2de en 3de graad, alle finaliteiten D en D/A

Iedereen van harte welkom!

Datum start
Datum eind
Locatie
Aardrijkskundelokaal van KdG-hogeschool, Campus Zuid, Brusselstraat 45 te Antwerpen