VLA trekt de reiskalender terug op gang.  De Coronaperiode heeft ons te lang in ‘ons kot’ gehouden.  We stellen zelfs dit schooljaar twee georeizen voor, een lange internationale reis en een korte binnen Europa.

We hopen dat onderstaand reisvoorstel u alvast zin doet krijgen om uw paasvakantie niet meer onder de Vlaamse kerktoren door te brengen.

GEOREIS NAAR JORDANIË – PAASVAKANTIE 2022

Jordanië is een intrigerende mix van heden en verleden. Petra, de trots van de Nabateeërs, vormt een groot contrast met het moderne Amman. Jordanië is door zijn strategische ligging bij de Middellandse Zee en op de oude zijderoute, altijd een belangrijk gebied geweest. Er werd verbeten strijd om geleverd door uiteenlopende volkeren en vijftig eeuwen geschiedenis hebben hier meer zichtbare sporen achtergelaten dan waar ook. 

De steden bieden een aangename combinatie van traditioneel en modern en het platteland is nog steeds het domein van nomadische herdersfamilies.

 

kaarten Jordanië 

 

Zondag 3 april : De heenreis: Brussel - Amman                                                                           

Thema : algemene situering

Heenreis en aankomst in Amman. Uitleg over de ligging van Jordanië in de Orontes-vallei : een diepe sleuf die van Libanon over Syrië naar Antiochië liep. Vanuit Syrië loopt er aldus een afdaling van 1500 m naar de Jordaanvallei, de Dode Zee en de Rode Zee. Dit alles beïnvloedt het klimaat van Jordanië. In Amman kan het in de winter zelfs sneeuwen!

Overnachting in hotel Larsa, Amman  

jord1

Maandag 4 april : Klassiek en hypermodern Amman

Thema’s : stedelijk landschap (oud en nieuw)

Eeuwen geleden is Amman ontstaan op de ‘Jebel-al-Qala’a’ ofwel de Citadel. Hier staan het Nationaal Archeologisch museum, het paleis van de Umayyaden en de resten van de Romeinse tempel van Hercules. In de verte zie je de grote Abdullah moskee staan en de 127 meter hoge vlaggenstok waar de Jordaanse vlag aan wappert. Dichterbij ligt het Romeinse amfitheater.

Relikwieën van haar lange geschiedenis in contrast met moderne winkelcentra en nachtclubs tonen de veelzijdigheid van Amman. De stad ontbeert dan wel soeks zoals in Marokko, ze ademt ontegenzeggelijk diezelfde Arabische sfeer. De kern van haar bevolking zijn de echte Arabieren, maar een groot deel zijn uitgeweken Palestijnen en dat zijn oorspronkelijke nomaden.

Overnachting in hotel Larsa, Amman

jord2

Dinsdag 5 april : Mozaïeken Madaba en het Romeinse Jerash

Thema’s : archeologie en geschiedenis

Al in de bijbel genoemd als grensstad van het koninkrijk Moab, is Madaba beroemd om zijn Byzantijnse mozaÏeken. Eén mozaïek springt er uit : dat van de Grieks Orthodoxe kerk Saint George. De mozaïekvloer van dit negentiende eeuwse kerkje toont een landkaart van de regio uit de zesde eeuw na Christus.

De vele kerken en moskeeën geven Madaba een tolerante reputatie. Het is een rustig en gemoedelijk stadje dat gemakkelijk te voet te verkennen is.

Ook op het programma staat een bezoek aan de indrukwekkende overblijfselen van de Romeinse stad Jerash. De uitleg van de gids katapulteert je terug in de tijd.

Overnachting in hotel Mariam, Madaba

Woensdag 6 april : De wijzen kwamen uit het oosten

Thema’s : gesteenten / erosie / archeologie

Tijdens een dagexcusie in oostwaartse richting bezoeken we enkele kastelen uit de Omajadetijd: lusthoven waar de heersers verbleven in plaats van in de hoofdstad Damascus.

Ten zuiden van Kasr Er Azra (uit Laurence of Arabia) ligt een natuurreservaat waar de trekvogels op weg naar Afrika rusten. Het Kasr El Amra herbergt een oud badhuis met fresco’s en tenslotte lonkt kasteel Musjata.

Overnachting in hotel Mariam, Madaba

Donderdag 7 april : Waanzinnig Dana

Thema’s : nationaal park / natuurtoerisme / rotsformaties

Zuidwaarts zijn er 2 mogelijkheden : de autostrade naar Saudi-Arabië die vooral door Saudi’s wordt gebruikt, en de beroemde Koningsweg : de historische route die je langs de diepe Wadi Mujib en het imposante kruisvaarderskasteel van Kerak voert, met metersdikke muren, diepe kloven en een spectaculair uitzicht. Op de terrassen in de omgeving van het dorp verbouwen de inwoners pistachenoten, walnoten en citrusvruchten.

In het Dana National Reserve maak je een wandeling in een overweldigend mooi stuk natuur met steile bergruggen, grillige rotsformaties en ruig begroeide heuvels. Het wemelt van het leven in deze ‘groene woestijn’. Een stukje ongerept Jordanië met een indrukwekkende rotsachtige omgeving.

Overnachting in Dana Guest House, Dana

jord3

Vrijdag 8 april tot zondag 10 april : Wereldwonder Petra

Thema’s : archeologie / watervoorziening

Petra: het absoluut hoogtepunt van de reis: een duizenden jaren oude, verdoken stad, hoofdstad van de Nabateeërs en één van de 7 wereldwonderen. Er bestaat maar één Petra. En die staat op jouw verlanglijst. Je betreedt het via de Siq, de beroemde kloof die je naar het hart van de oude stad brengt. De benedenstad dateert uit de 1e eeuw BC. Slenter over uitgehouwen trappen langs de vele graven, tempels en kerken.

Op de tweede dag wachten de hoger gelegen delen met hun tempels : klim tot voorbij het Klooster om over de Arabische vallei uit te kijken, loop via het graf van de Romeinse soldaat naar de Hoge Offerplaats, wandel doorheen de wadi’s naar het Monument van de Slang. jord5

 

De magische stad Petra is overdag al bijzonder, een nachtelijk bezoek bij kaarslicht is uniek. Het pad van het bezoekerscentrum naar de Schatkamer is versierd met 1800 kaarsen ; de smalle Siq licht op in het flakkerende licht. Aangekomen in de stad wordt het verhaal van Petra verteld. Een unieke avonduitstap die 3 uur duurt!

Overnachting in La Maison Hotel, Petra

Maandag 11 april en dinsdag 12 april: Sterrenpracht in Wadi Rum

Thema’s : woestijnlandschap / duinen / verwering /  lokale volkeren

Het immense landschap met eindeloze zandvlaktes en reusachtige rotsen maakt van de rode Wadi Rum een unieke plek. Het prachtige gebied kenmerkt zich door enorme bergen van zandsteen en graniet. Daartussen lopen smalle kloven en hoge, stenen bogen.Er tegenaan liggen rode zandduinen van soms wel honderd meter hoog. Hier leven de Bedoeïenen, de woestijnbewoners die zich hier decennia geleden vanuit Saudi-Arabië hebben gevestigd. Ze wonen in grote geitenharen tenten.

We kamperen in een authentiek tentenkamp onder een sterrenhemel die langzaam van oost naar west trekt.

Bij het ochtendgloren kleurt de hemel in allerlei tinten paars, rood, oranje en geel. Overal zie je sporen van nachtelijk leven: van torretjes, hagedissen, konijnen en vossen.

Deze unieke plek op aarde staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Op de tweede dag wacht ons een jeepsafari die ons langsheen allerlei archeologische en geomorfologisch interessante plaatsen brengt.

Overnachting in Mohammed Mutlak Camp

jord4

Woensdag 13 april : (Onderwater)genot in Aqaba

Thema’s : kusttoerisme / kleinstedelijk landschap / internationaal vervoer

De enige havenstad van Jordanië, aan de Rode Zee, is een vrijhandelszone. Het is eigenlijk het oude Eilat dat tegenover de nieuwe stad Eilat ligt. Egyptenaren reizen graag hierlangs naar Saudi-Arabië om daar te gaan werken in de petroleumindustrie.

Toeristisch gezien is Aqaba het walhalla voor snorkel- en duikliefhebbers. Ook zonaanbidders halen hier hun hartje op. Gezinnen uit het hele land komen hier winkelen en uitgaansmogelijkheden zijn er legio. Ons hotel beschikt over een privé-strand met zwembad.

Overnachting in Hotel City Tower, Aqaba

jord6

Donderdag 14 april : Hoe diep kan je… drijven ?

Thema’s :  irrigatie en watervoorziening / waterschaarste

Drijven op het water op het diepst gelegen punt van de aarde : de Dode Zee is een heel wonderlijke plek. Je laten dragen door het zware, zoute water is een niet te missen ervaring. We onderzoeken wat de oorzaak is van het hoge zoutgehalte.

Ook dit hotel heeft een privé-strand waar je het zout en het zand van de voorbije reis kunt wegspoelen.

Overnachting in Holiday Inn Resort Dead Sea

jord7

Vrijdag 15 april : De terugreis… Dode Zee – Amman - Brussel

Thema’s :  Bijbelse geschiedenis / luchtvervuiling (smog) / woestijnlandschappen /irrigatie en watervoorziening / waterschaarste

Langsheen de Neboberg: de berg van waar Mozes het beloofde land zag liggen en waar hij begraven ligt, keren we terug naar de hoofdstad. Tijd om afscheid te nemen van die beloofde land.

Kostprijs 

Inbegrepen

Niet inbegrepen

- heen- en terugvlucht met Lufthansa vanuit Brussel

- 13 overnachtingen in double of twin-kamer

- halfpension (ontbijt + diner)

- 2 dagen met 4X4 jeep safari van 2 uur per dag in Wadi Rum

- begeleide wandeling in Dana en Petra

- Petra by Night

- inkomgelden van de vermelde parken en bezienswaardigheden

- lokale gidsen waar vermeld en gids voor de volledige reisperiode

- excursiegids

- administratiekosten

- visumkosten

- dranken (behalve koffie, thee en fruitsap bij het ontbijt)

- middagmalen

- persoonlijke uitgaven

- fooien

- reisverzekering

- annulatieverzekering

 

 

 

De totaalprijs bedraagt 1.900 euro

Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 26.

Inschrijven kan door een mail te sturen naar rita.heyrman@ap.be.  U ontvangt van ons het inschrijvingsdocument en meer informatie over de reisvoorwaarden.  We vragen u, na het terugzenden van het inschrijvingsdocument, een voorschot van 800 euro over te schrijven op rekening van VLA, BE78 0682 4296 1886 voor eind december.

 

De reissom bestaat uit twee delen: de internationale vlucht en het reispakket ter plaatse.  De prijs van het reispakket ter plaatse is gradueel naargelang het aantal deelnemers. Wij hebben nu het tarief gekoppeld aan 25 deelnemers. Bestaat de groep slechts uit 10 deelnemers dan dienen we de reissom 330 euro/persoon te verhogen, bestaat de groep uit 15 deelnemers dan bedraagt de reissom 2.100 euro.

Het single supplement bedraagt 350 euro.

 

Datum start
Datum eind