IJsland, een fysisch-geografisch en geologisch paradijs.

8 augustus-17 augustus 2025

 

Opnieuw biedt de Vereniging Leraars Aardrijkskunde een rondreis aan, een reis die we natuurlijk vooral geografisch invullen. 

IJsland domineert het laatste decennium de toeristische markt: grote weidse en boomloze landschappen, een enorme variatie aan vulkanische verschijnselen en vooral de laatste jaren actief vulkanisme dat tot de verbeelding spreekt.  Maar het is ook IJsland dat tussen 2008 en 2012 de gevolgen incasseerde van de bankencrisis.   Met de toeristische sector als speerpunt bracht het land niet alleen de financiën terug op orde, maar transformeerde het de samenleving grondig tot een dienstenmaatschappij.  De grote toeloop van toeristen tijdens het laatste decennium veroorzaakte een sterke groei van de toeristische infrastructuur en uiteindelijk een hoge prijszetting.

En toch, er is geen plaats in de wereld waar vulkanische en glaciale processen zo sterk interfereren.  Op IJsland is de divergerende beweging van de Noord-Amerikaplaat en de Euraziëplaat zichtbaar, komt een hele range lava- tot stratovulkanen voor, is het lijstje vulkanische bijverschijnselen enorm en kleurrijk en is zowat elke steen onder je voeten vulkanisch.  Bovendien domineren ijslichamen de zuidkust.  Ze liggen bijna op zeeniveau waardoor je zeer dicht bij de gletsjertong met zijn séracs, morenen en gletsjerpoort kan naderen. 

fjord

Beide hebben een enorme impact op het landschap en indirect op de economische activiteiten van de bewoners.  Laat deze processen nog eens centraal staan in het onderwijsprogramma van de derde graad, dan zijn er voldoende elementen om van deze reisinhouden gebruik te maken in de lessen aardrijkskunde.

 

Organisatorische elementen

VLA neemt de reis in eigen beheer.  Onze reisbegeleiders staan in voor het landarrangement (hotels, busverplaatsingen en maaltijden).   De internationale vluchten worden binnen het pakket aangeleverd door een erkende reisorganisator. 

Het VLA-reisbegeleidingsteam bestaat uit Luc Zwartjes en Evy Tortelboom. 

Luc Zwartjes is onderwijsbegeleider en onderzoeker aan de vakgroep geografie UGent, en pedagogisch begeleider aardrijkskunde bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Hij heeft reeds meerdere keren IJsland bezocht en in het verleden ook voor de VLA een reis georganiseerd.

Evy Tortelboom werkt als geograaf bij Digitaal Vlaanderen, o.m. Geopunt.  In bijberoep is zij stadsgids in Gent en reisleider.  Haar passie voor vulkanen en aardbevingen bracht haar meermaals in IJsland.

IJsland heeft als eiland in de Atlantische Oceaan een zeer wisselvallig klimaat.  Als reiziger moet je dus rekening houden met wisselende weersomstandigheden, zelfs in één dag.  De reis is uitgetekend in verschillende zones van het eiland en wandelingen zijn een stuk van de ontdekking.  Hou er rekening mee dat vulkanische gesteenten voor ruw terrein zorgen.

De overnachtingen boekten we in hotels, hutten of bungalows en zijn aangepast aan de regio waarin we rondtrekken. Zij beantwoorden aan gemiddelde comforteisen.  We werken vanuit kamerverdeling in twin bedded rooms. We bieden ook singles aan, met supplement op de reissom.  Ontbijt (O) en avondmaal (D) nemen we in de voorziene accommodatie of onmiddellijke omgeving en zijn doorgaans in het programma opgenomen.  De lunches (L) worden ingepast in het programma en zijn soms noodgedwongen in picknick-vorm. 

We kozen enerzijds voor vijf typegebieden welke we diepgaand verkennen: het schiereiland Reykjanes, de Golden Circle, de Myvatn Area met aansluitend het Jökulsargljaur National Park in het noorden en het Skaftafell National Park aan de zuidkust. In de eerste drie zones is actief vulkanisme het werkthema, terwijl in het laatste gebied de nadruk op glaciale werking ligt.

Deze zones verbinden we door twee avontuurlijke bustochten dwars door het eiland. Reykjavik is het rustpunt op het einde van de rondreis.

 

Reisroute op kaart

Het programma (kan nog aan kleine wijzigingen onderhevig zijn)

 

Datum Dagplanning

vrijdag       8/08/25

D

Samenkomst Brussels Airport om 11u00.  Lijnvlucht vanuit Zaventem naar Reykjavik (FI1555: 1350 > 1515).

In de late namiddag verkennen we een stuk van het schiereiland Grindavik en Geldingadalagos (Fagaalsfjell) waar recente vulkanische activiteiten en waarneming van het jonge vulkanische landschap centraal staan.

Overnachting in Hveragerdi, the Greenhouse Hotel

zaterdag   9/08/25

O + L + D

We volgen grotendeels de route langs hoogtepunten op de Golden Circle.  We bezoeken de elektrische centrale van Hellisheidi en de bijhorende serres.  Geothermische activiteit staat hier centraal in een mooie interactieve tentoonstelling in directe confrontatie met de geothermische activiteiten errond. 

De Kerið Krater met zijn blauwgroen kratermeer brengt ons op weg naar het Nationale Park Þingvellir waar het vulkanische landschap sinds 2004 op de Wereldergoedlijst staat.  Het bezoekerscentrum is de start voor een geologische ontdekking van de Mid-Atlantische rug met zijn kloven, ruige klippen en centraal gelegen meer.

Geysir in het Haukadlurdal is het meest bezochte geothermische gebied van het land. Het beschikt over een heel arsenaal aan warmwaterbronnen, fumarolen en modderbronnen. De grote Geysir en Strokkur zijn prachtige voorbeelden van geisers waarbij de kleurenpracht even fotogeniek is als de werking.

Overnachting in Gullfoss, Hotel Gulfoss

zondag

10/08/25

O + L + D

 

We verbinden verder de Golden Circle met met Kjölur-route tot in Akureyri dwars over het eiland.   We kozen voor enkele markante stoppunten in dit verder ontzettend spectaculaire en ontoegankelijke landschap.

 

De Gulfoss-waterval is de eerste van een hele reeks spectaculaire watervallen op de rondreis.  Basaltkolommen maken dat de rivier Hvita in twee etappes 32 m springt en zijn weg vervolgt in een lange kloof. 

Door de blafellshals-pas bereiken we het hoogland met spectaculaire uitzichten op de Langjökull gletsjer.  We dwarsen het Kerlingarfjöll-Massief, 150 km2 doorspekt met vulkanen.  Een spectaculair vulkanisch landschap (stone desert) met heel wat thermische activiteit. 

Van de Hveradalirvallei maken we een uitgebreide stop tussen de dampen van fumarolen en warmwaterbronnen.

Overnachting in Akureyri, Apotek Guesthouse

maandag

11/08/25

 

O + L + D

De regio van Myvatn heeft een enorme diversiteit aan vulkanische verschijnselen.  Het meer en zijn afvoerrivier vormen een opmerkelijk ecosysteem dat sinds 1974 als natuurgebied wordt beschermd. Vanuit de 40 km lange rondweg bereiken we wandelend makkelijk de hoogtepunten.

Hveris is een van de grootste solfatarenvelden van IJsland waar solfataren afgewisseld worden met fumarolen en warmwaterbronnen in een kleurrijk geheel in de typische rotte eierengeur. 

De pseudokraters van Skutustadir waar een door lava bedekte moeraslaag stoomexplosies veroorzaakte.

Op en rond de Krafla, een zeer actieve en jonge vulkaan op de Mid-Atlantische Rug, bestaat het landschap uit jonge lavavelden en kratermeren.  De geothermische centrale van krafla midden in een landschap van buizen en stoom heeft een klein bezoekerscentrum waar men niet alleen aandacht heeft voor de werking maar ook voor de meest recente uitbarsting van de Krafla.

De stratovulkaan Hverfjall domineert de oostzijde van het meer ontstond door een hydromagmatische uitbarsting en levert bij beklimming een mooi uitzicht over de hele regio.

Overnachting in Myvatn, Elda Guesthouse

dinsdag

12/08/25

O + L + D

Up north!  Vanuit Myvatn verkennen trekken we richting Husavik, vroeger het centrum voor de walvisvangst, nu uitvalsbasis voor whale watching. Ten noorden ervan vinden we  Hallbjarnarstaðakambur, een klifkust bestaande uit opgestapelde in afbrokkelende sedimentaire lagen waarin miljoenen jaren aan schelpenfossielen zijn blootgelegd.

Asbyrgi met zijn ronde dal bekijken we vanop het uitzichtspunt.  De vreemde geologische formatie werd veroorzaakt door een plotselinge overstroming na een subglaciale vulkaanuitbarsting.

Het Jökulsargljaur National Park bestaat uit een reeks van kloven en zorgt voor een buitengewoon landschap gevormd door de combinatie van vulkanische en glaciale werking.

De Dettifosswatervallen, weerom spectaculair door hun setting.

En voor wie dan wenst is er optioneel de mogelijkheid om even te gaan baden in het Mývatn Nature Bath.

Overnachting in Myvatn, Elda Guesthouse

woensdag

13/08/25

O + L + D

Langs de Askja-route komen we over het hoogland naar het zuidoosten van het eiland.  De route loopt over onverharde weg door de reeds verweerde en vaak zwarte lavavelden met prachtige toendralandschappen, een Dantesk en desolaat landschap. 

Alles wordt gedomineerd door de Askja en zijn lavavelden, een actieve stratovulkaan met caldeira op de riftzone.  Ook de Herdðubreið, een tafelvormige berg in het midden van de zwarte woestijn.  De tafelvorm verraadt zijn ontstaanswijze: een vulkaan onder een gletsjer.

Overnachting in Egilstaddir, Hotel Hérad 

donderdag

14/08/25

O + L + D 

Het zuidoosten van het eiland biedt diverse geomorfologische verschijnselen in het landschap.  Sterk gepunte bergketens omringen rivierdelta’s waar schoorwallenkusten zich ongehinderd kunnen ontwikkelen.  Maar nooit is vulkanisme en glaciale werking ver weg.

We doorlopen de unieke landschappen van IJsland met een tertiair vulkanisch gebied dat zich uitstrekt van Harnafjörður naar Lón. Deze oude vulkanen, miljoenen jaren geleden gevormd, zijn een belangrijk deel van de geologische geschiedenis van IJsland.

In Suðursveit vinden we gletsjerdalen die zich door de bergen snijden en een Alpien landschap vormen, typisch voor gebieden waar gletsjers aanwezig zijn.

Vervolgens naar de beroemde Jökulsárlón gletsjerlagune, waar grote stukken ijs afbreken van de Breiðamerkurjökull-gletsjer en in de lagune drijven. Deze lagune is een duidelijk voorbeeld van gletsjersmelt in werking.

Bij de Breiðamerkurjökull bestuderen we de morenen, de puinruggen die door de gletsjer zijn achtergelaten. Ook zien we de woeste rivierbeddingen die gevormd zijn door smeltwater dat van de gletsjer stroomt. 

Als het kan doen we een wandeling op de ijslaag van de gletsjer, waar je zelf kunt ervaren hoe dit bevroren landschap een sleutelrol speelt in de geografie van IJsland.

Overnachting nabij Skaftafell, Guesthouse Gerdi

vrijdag

15/08/25

O + L + D

IJslichamen en zandvlakten domineren het landschap langs de zuidkust.

Skaftafell Nationaal Park – Bezoekerscentrum,  waar we meer leren over de structuur en het gedrag van de gletsjer in dit gebied. Gletsjers zijn voortdurend in beweging en spelen een belangrijke rol in het vormen van het landschap.

Ondergrondse vulkaanuitbarstingen: Ontdek hoe vulkaanuitbarstingen onder het ijs plaatsvinden en hoe ze het ijs beïnvloeden. Deze uitbarstingen kunnen grote hoeveelheden smeltwater veroorzaken en het landschap ingrijpend veranderen.

Svartifoss: de iconische waterval, bekend om zijn zwarte basaltkolommen. Dit natuurlijke wonder toont de kracht van erosie en de unieke geologische formaties van IJsland.

overnachting in Vik, Hotel Dyrholaey

zaterdag

16/08/25

O + L

We sluiten terug aan op de toeristische routes in het zuidwesten van het eiland met enkele stops maar nemen in de namiddag de tijd om ook Reykjavik te verkennen.

Reynisdrangur: Een strand met basaltrotsen. De bijzondere rotsformaties aan de kust zijn ontstaan door vulkanische activiteit en erosie door de zee, wat zorgt voor indrukwekkende natuurlijke structuren.

Skogafoss: Een van de meest bekende watervallen van IJsland. Deze waterval valt 60 meter naar beneden en biedt een prachtig zicht op de kracht van watererosie die het landschap vormt.

Reykjavik: De hoofdstad van IJsland, waar je de combinatie van moderne cultuur en omringende natuur kunt ervaren. Daar ben je vrij om zelf op stap te gaan of deel te nemen aan een korte geleide wandeling.

 

Overnachting in Reykjavik,

zondag

17/08/25

 Terugvlucht naar Brussel met een wel zeer vroege vlucht om 7u35 met aankomst in Brussel om 12u50.

 

Overzichtsfiche

Reisperiode Vrijdag 8 augustus 2025 tot zondag 17 augustus 2025.
Moeilijkheidsgraad Goede wandelconditie, hellend en ruw terrein op wandelpaden, soms klauteren.
Vervoer

Internationale vlucht Brussel-Zaventem - Reykjavik

transfer van en naar de luchthaven, transport met 4x4 autocar tijdens de rondrit

Logies

De prijs is berekend op basis van tweepersoonskamers. 

Single-use kan, mits een supplement van 1.000 euro.

 

Maaltijden

Maaltijden inbegrepen volgens programma (O-L-D in traject)

Ontbijt (O) en avondmaal (D) wanneer ze in de accommodatie genomen worden. De lunch (L) nemen we onderweg, soms noodgedwongen in picknick-vorm. 

Documentatie en informatie

Praktische informatie wordt door de reisbegeleiders aangeleverd op de info-avond op dinsdag 3 juni in Taverne Graanmaat, Grote Markt Sint-Niklaas.

Door VLA samengestelde excursiegids 

Per deelnemersgroep kaart van IJsland.

Fotobank, excursiegids en extra bronnenmateriaal blijft  beschikbaar op drive en kan je vlot inzetten als leermiddelen in de klaspraktijk.

Prijs 

Richtprijs (1) bij 15 tot 20 deelnemers:

                    3.380 euro voor VLA-leden

                    3.480 euro voor niet-VLA-leden

Richtprijs bij 21 tot 28 deelnemers:

                    3.090 euro voor VLA-leden

                    3.190 euro voor niet-VLA-leden

De reis wordt niet ingericht bij minder dan 15 deelnemers.

Inbegrepen: voorreisvergadering, alle vervoer (ook lijnvluchten), alle logies en  maaltijden zoals aangegeven in het programma.  Alle documentatie, geografisch gerichte gidsing en reisbegeleiding 

Niet inbegrepen: drank, fooien, persoonlijke uitgaven, reisverzekering, annulatie- en bagageverzekering, bepaalde maaltijden.

  1. Richtprijs werd opgemaakt op basis van de bekende informatie in oktober 2024.  Onvoorziene omstandigheden kunnen wijzigingen met zich meebrengen.

Deelname

Inschrijven kan tot eind januari 2025 door een mail te sturen naar het VLA-secretariaat:

rita.heyrman@skynet.be  

U ontvangt van ons het inschrijvingsformulier en, indien nodig, meer informatie over de reisvoorwaarden. 

We vragen u, na het terugzenden van het inschrijvingsformulier, een voorschot van 800 euro over te schrijven op rekening van VLA, BE78 0682 4296 1886 met vermelding van naam + Georeis IJsland.

Dan pas is de inschrijving afgerond. 

 

 

 

Datum start
Datum eind
Locatie
IJsland