dorp

Waar denken geografen aan als de grote vakantie achter de rug is? Inderdaad… ‘Waar gaat de reis volgend jaar naartoe?’ Reizen en nieuwe horizonten verkennen zit nu eenmaal in ons DNA!

Voor de paasvakantie van 2019 plaatsen we een geo-reis naar Zuid-Afrika in de etalage.

Dat Zuid-Afrika de meest fantastische landschappen en ecosystemen te bieden heeft, hoeven we je niet te vertellen. Het traject van deze geo-reis gaat dan ook door de meest spectaculaire gebieden. Daarnaast laat de reis je getuige zijn van de grote diversiteit van de sociaal-economische en culturele aspecten van het land. We verlaten af en toe de ‘toeristische routes’ om kennis te maken met het authentieke Zuid-Afrika.

Wat staat er op het programma?

Zaterdag 6 april: Brussel – Capetown

Brussel > Dubai : 21:45 > 06:15

Dubai > Capetown : 08:50 > 16:30

Vlucht Emirates

 

Zondag 7 april: Capetown

Stedelijk landschap

 

Maandag 8 april: omgeving Capetown (30 km)

Geologie, geomorfologie, sociaal-geografische aspecten, wijnbouw

 • VM: Tafelberg – geologie en geomorfologie

De iconische Tafelberg met zijn steile hellingen en kliffen, verheft zich op meer dan 1000 m boven het centrum van Capetown. De Tafelberg vormt de noordkant van de bergketen die de ruggengraat vormt van het Kaapse Schiereiland. We gaan met de kabelbaan naar de top, als het weer het toelaat.

 

Gerelateerde afbeelding

 • NM: Township – sociaal-geografische aspecten

De townships in Zuid-Afrika zijn woongebieden aan de rand van de stad waar ten tijde van de apartheid uitsluitend niet-blanken woonden (zwarten, kleurlingen en Indiërs).

 

Vandaag blijft de grote uitdaging de grote instroom van immigranten uit armere delen van Zuid-Afrika (Oost-Kaap) en andere Afrikaanse landen zoals Congo, Mozambique en Zimbabwe. Zij bevolken voornamelijk de meest ellendige delen van de sloppenwijken.

 

Gerelateerde afbeelding

 

 • Wine Estate – wijnbouw

Cape Winelands is de belangrijkste wijnproducerende regio van de westelijke Kaapprovincie. De wijngaarden vinden we voornamelijk terug op zand- en grindbodems op hellingen langs rivieren. De combinatie van klimaat, geologie, hellingsgraad, bodem en de inbreng van de wijnboeren deed een grote variatie aan terroirs ontstaan. De wijnen van de West-Kaap variëren van stevige rode wijnen in Rhône-stijl tot aromatische Sauvignon blanc in wijngaarden gekoeld door de wind van de Atlantische Oceaan.

 • Overnachting: Inn on the Square, Capetown

Dinsdag 9 april: Kaaps Schiereiland  (150 km)

Geologie, geomorfologie, fauna en flora

 • Het rotsachtige Kaaps-schiereiland vormt het zuidwestelijke uiteinde van het Afrikaanse continent. Aan het zuidelijke uiteinde liggen Cape Point en Kaap de Goede Hoop. Het schiereiland is 52 km lang en heeft een ongewoon rijke biodiversiteit met o.m. fynbos.
 • Bezienswaardigheden en stopplaatsen: Muizenberg, Simon’s Town, Boulders (pinguins), Kaappunt – Kaap de Goede Hoop (wandeling, Chapmans’s Peak, Houtbay, Camps Bay, Seapoint en Waterfront.
 • Overnachting: Inn on the Square, Capetown

 

Woensdag 10 april: Capetown – Mpumalanga

Stedelijk landschap

 • VM: Vlucht Capetown – Johannesburg
 • NM: Rit naar de provincie Mpumalanga (345 km)
 • Aankomst in  de vroege avond
 • Overnachting: Destiny Country Lodge, Nelspruit 

 https://www.bonhotels.com/destinylodge

 

Donderdag 11 april: Krugerpark (120 km)

Nationaal park, geologie, geomorfologie, savanne, fauna, flora

https://www.sportif.travel/images/uploads/Tours/Kruger%20Safari%20Wild%20Wings/kruger_game_drive_elephants.jpg

 • Vertrek in de vroege ochtend voor dag en dauw. We bezoeken met lokale gidsen het zuidelijk deel van het Krugerpark. Binnen het park komen zes grote geologische gebieden voor. Deze vormen de basis van 14 ecozones. De savanne wordt er gekenmerkt door een grote variatie aan planten- en dierensoorten. Het park is uiteraard bekend om zijn grote variatie aan diersoorten. We gaan er op zoek naar de ‘Big Five’: leeuw, olifant, neushoorn, buffel, luipaard. Daarnaast komen, nog veel andere soorten voor zoals de giraffe, kudu, impala, nijlpaard, hyena, wilde hond, krokodillen, zebra, bavianen, … en diverse vogelsoorten.
 • Overnachting: Destiny Country Lodge, Nelspruit   https://www.bonhotels.com/destinylodge

 

Vrijdag 12 april: Panoramaroute (200 km)

Geologie, geomorfologie, fauna, flora

Afbeeldingsresultaat voor three rondavels

 • De Mpumalanga/Limpopo – regio is uniek in zijn variatie aan spectaculaire landschappen. De Panoramaroute is dan ook een populaire toeristische bestemming. Epirogenetische opheffing van de plateaurand (“Great Escarpment”) en terugschrijdende erosie van rivieren in verschillende geologische formaties deden specifieke verschijnselen en landschappen ontstaan zoals watervallen, steilranden, potholes, kloven en canyons. Daarnaast speelt differentiële erosie een belangrijke rol in het ontstaan van unieke reliëfvormen.

We doen verschillende excursiepunten aan zoals Bourke’s Luck Potholes, God’s Window, Pinnacle, Blyde Rivier Canyon, Three Rondavels, Mac-Mac Falls.

 

 • Overnachting: Shalati Safari Camp

http://shalati.co.za/

 

Zaterdag 13 april: Manyeleti/ Barberton/ Mhlambanyatsi (350 km)

Geologie, geomorfologie, bevolking, artisanale ateliers

 • Barberton Geotrail

Afbeeldingsresultaat voor barberton geotrail

Het bergland van Barberton is een wereldvermaard geologisch terrein en het meest intens bestudeerde gebied uit het Archeozoïcum. De rotsformaties van de ‘Barberton Greenstone Belt’ (afwisseling van licht gemetamorfiseerde vulkanische en sedimentaire gesteenten) geven een inzicht in diverse geologische en levensvormende processen die 3,6 – 3,1 miljard jaar geleden plaatsvonden toen een van de oudste micro-continenten op aarde ontstond, de Kaapvaal Craton.

De route volgt een kronkelige bergweg van zo’n 37 km lang tussen Barberton en Bulembu op de grens met Swaziland. Via de talrijke stopplaatsen langs de route worden de vormingsprocessen nader belicht.

 • Swaziland: Piggs Peak en bezoek aan artisanaal atelier (kaarsen)
 • Overnachting: Foresters arms

https://forestersarms.co.za/

 

Zondag 14 april: Mhlambanyatsi / Saint Lucia  (375 km)

Sport, artisanale ateliers, natuurlijke landschappen, bevolking

 • VM: keuzeactiviteit in de omgeving van Mlilwane Wildlife Sanctuary: gegidste mountainbike tour of geleide bird/ wildwalk.

Bezoek aan glasblazerij.

 • NM: rit naar Saint Lucia

St. Lucia is een dorpje ten zuiden van het Greater St. Lucia Wetland Park. Het vormt een mooie basis voor een bezoek aan het Greater St. Lucia Wetland Park.

 • Overnachting: Elephant Lake Hotel

http://www.elephantlakestlucia.co.za/elephant-lake-hotel

 

Maandag 15 april: iSimangaliso Wetlands Park

Fauna, flora

 • We bezoeken met lokale gidsen het iSimangaliso Wetlands Park.

Het behoort met zijn omvang van 260.000 hectare tot  de grootste van Zuid-Afrika. Er komen 5 verschillende ecosystemen voor waaronder de mariene zone, beboste kustduinen, grasland, kustvlaktes en moeras. De beboste kustduinen, waarvan sommige tot de grootste begroeide duinen ter wereld behoren, scheiden de zee van het land langs de 280 km lange kust.

 

Afbeeldingsresultaat voor iSimangaliso

Het park vormt het overgangsgebied qua fauna en flora tussen de gematigde vormen van het zuiden en de tropische vormen in het noorden. Het beschermde gebied herbergt de grootste populatie nijlpaarden en ongeveer 1000 krokodillen en een schat aan flora en fauna.

 • Overnachting: Elephant Lake Hotel

 

Dinsdag 16 april: Saint Lucia/ Valley of Thousand Hills/ Himeville (460 km)

Fauna, flora, bevolking, aidsproblematiek, landbouw

 • VM: We starten de dag met een boottocht op het St. Lucia meer. De boottocht geeft een goed beeld van het estuarium en de verbinding tussen de lagune en de oceaan. De lagune wordt beïnvloed door het oceaangetij  en is voor een groot deel dicht geslibd. Door het getij en de open verbinding kan zout water de lagune instromen; het water in de delta is daarom meestal brak. Nijlpaarden en krokodillen kunnen van dichtbij geobserveerd worden maar evenzeer de vele vogelsoorten met o.a. de koningsvisser, reiger en de imposante visarend. Vanop het water heb je een goed zicht op de mangrovebossen.
 • NM: Valley of Thousand hills 

Afbeeldingsresultaat voor valley of thousand hills

De vallei van de duizend heuvels is de toegangspoort tot de provincie KwaZulu-Natal en vormt de verbinding tussen de Indische Oceaan (Durban) en de Drakensbergen. De vallei is vernoemd naar de vele heuvels die zich uitstrekken langs de Umgeni-rivier. In dit gebied maak je kennis met het rurale Zuid-Afrika en de traditionele dorpen van de Zoeloes.

De Hillcrest AIDS Centre Trust (HACT) is een non-profitorganisatie die zich inzet voor de aanpak van de hiv/aids-pandemie door middel van veelzijdige en duurzame interventies, waaronder preventie, zorg en emancipatie van de gemeenschap.

We worden rondgeleid in het centrum.

 • Overnachting: Premier Resort Sani Pass

https://www.premierhotels.co.za/hotels/kwazulu-natal/sani-pass/

 

Woensdag 17 april: Sanipass/ Mokhotlong (Lesotho) (200 km)

Geologie, geomorfologie, socio-economische omstandigheden